logo-Bells-Lab-238mm-300dpi_edited.png

The Sunrise

''The Sunrise' is de verklanking van de opkomst van de zon.

Martijn Vanbuel, Bert Hornikx en Jan Verheyen lieten zich inspireren door de ochtendlijke zon, die elke dag weer vanuit het niets opkomt en via een divers kleurenpalet stralend de hemel in klimt. De muzikanten rangschikten de oude kerktoonladders van donker naar licht en componeerden op die basis kleurrijke en afwisselende muziek, waarbij de klokken van de toerbeiaard op schitterende wijze stralen samen met bas, piano en percussie.

Vlaanderen_verbeelding werkt.png

TWEE WERELDPREMIERES

'The Sunrise' gaat in 2021 in première. De allereerste zaalvoorstelling staat gepland op vrijdag 12 maart in het Dommelhof in Neerpelt om 20 uur. De eerste openlucht-performance spelen we op zondag 25 april op de site van de Herkenrode-abdij in Hasselt, 's morgens vanaf 6 uur. Hopelijk mogen we dan weer voor publiek spelen.

Vanwege corona mochten we live geen publiek toelaten op 12 maart, maar je kan het concert nog steeds overal ter wereld in je woonkamer bekijken, via ons Youtube-kanaal of Facebookpagina.

WONDER VAN ELKE DAG

BUITEN OF BINNEN

'The Sunrise' kan in open lucht gespeeld worden, bij voorkeur in de vroege ochtend. De natuur is ons decor en wij begeleiden de zonsopkomst op muzikale wijze. Zo willen we eens stilstaan bij het wonder dat zich elke dag weer herhaalt.

Er is ook een zaalvoorstelling van 'The Sunrise'. We voegen er dan een video-art-projectie aan toe, om de zon visueel in de zaal te brengen.

Het project werd ontwikkeld dankzij de steun van C-Takt en Musica vzw.

MARTIJN VANBUEL

BASS, PIANO EN COMPOSITIE

Bassist, componist en producer Martijn Vanbuel studeerde jazz aan het Lemmensinstituut in Leuven (nu Luca school of arts) bij Paul Berner en Philippe Aerts en zette zijn studies verder aan het prestigieuze Conservatoire Supérieur de Musique et de Danse de Paris met Riccardo Del Fra.

Na een verblijf in Shanghai, China, verblijft Martijn van 2006 tot 2014 in Taipei, Taiwan, waar hij zal uitgroeien tot een van de meest invloedrijke en meest gevraagde muzikanten van het eiland. Hij speelde o.m. met de erg succesvolle Chinese muziek fusion groep Sizhukong, met concerten in meer dan 20 landen. Tevens creëerde hij zijn eigen groep Orbit Folks, waarmee hij experimenteert met jazz, folk en etnische muziek. Zij brengen drie albums uit, waarvan er één twee Golden Melody Awards wint, de meest prestigieuze muziek award in Taiwan. Als sessiemuzikant, producer en arrangeur werd hij regelmatig ingeschakeld, in stijlen reikende van pop, over folk, jazz, import tot wereldmuziek.

In Taiwan was hij ook lecturer aan de National Taiwan University of the Arts. Daarnaast heeft Martijn een indrukwekkend cv van nationale en internationale muzikanten waarmee hij gewerkt heeft, met o.a. Ari Hoenig, Tony Lakatos, James Carter, Joel Holmes, Tyler Blanton, Alex Sipiagin, Monday Michiru, Bert Joris, Frank Vaganée, Kurt Van Herck, Dre Pallemaerts, Robin Verheyen, Jef Neve, Tutu Puane, Carlo Nardozza, enz.

Martijn is vast lid van o.m. Tim Finoulst Trio, Amber Haddad Quintet… Hij wordt regelmatig gevraagd als componist en arrangeur en je ziet hem ook verschijnen op piano, basgitaar of accordeon.

SLAGWERK

Bert Hornikx is al 18 jaar professioneel actief in de muzieksector en in het (muziek)theater als componist, muzikant (drums en elektronica) en ontwikkelaar van software/hardware voor muziek. Deze drie rollen combineert en mixt hij vaak. 

Hij volgde zijn opleiding jazzdrums bij Dré Pallemaerts aan het Lemmensinstituut (huidige Luca School of Arts) in Leuven.

De afgelopen jaren heeft hij als drummer en/of electronika-muzikant meegewerkt aan opnameprojecten die telkens zijn uitgegeven door kwalitatieve labels. Sinds 2016 werkt hij als drummer voor live optredens van Astronaute (Myrthe Luyten), Aster, Orbit Folks (Martijn Vanbuel), Oko Yono, het gezamenlijk project van Birsen Uçar (Hydrogen Sea), Patricia Vanneste (ex-Balthazar), Myrthe Luyten (Astronaute) en Annelies Van Dinter (Echo Beatty) en voor Mad About Mountains, de band van Piet de Pessemier. 

De afgelopen jaren heeft hij zich meer toegelegd op het opnemen van muziek. Zo deed hij de opname en mix voor het nieuwe album van Mad About Mountains dat in 2021 verschijnt op Zeal records.

Tussen 2007 en 2011 heeft hij muziek gecomponeerd en live uitgevoerd voor theatervoorstellingen van de Queeste en later Het Nieuwstedelijk.

De biografie van Jan Verheyen vindt u op de pagina "over ons".

Verder werkten aan dit project mee:

- geluid: Stijn Sontrop 

- belichting: Michiel Vanderhenst

- video (projectie en opname): Joppe Rabijns