logo-Bells-Lab-238mm-300dpi_edited.png

NO BELLS NO GLORY

Bells Lab creëert innovatieve projecten met klokken en beiaard. We spelen vanuit torens, maar brengen de beiaard ook naar het publiek toe, want vanaf juni 2020 beschikken we over een eigen toerbeiaard

Bells Lab is een open experiment; een labo als uitnodiging tot kruising tussen stijlen, disciplines, culturen, tussen verleden en toekomst.

Bells Lab is het geesteskind van beiaardier / performer / bell-artist Jan Verheyen.

Bells Lab wil muziekliefhebbers raken en verbinden met klokkenmuziek.

Bells Lab wil bruggen bouwen: tussen de eeuwenoude beiaardtraditie en de toekomst van dit typische instrument van de Lage Landen, tussen muzikale stijlen, tussen culturele disciplines, tussen verschillende culturen en werelden...

Zo wil Bells Lab zijn steentje bijdragen aan de promotie van beiaardcultuur, die door de Unesco als voorbeeldcultuur werd erkend.

Naast de beiaard heeft Bells Lab ook oor voor het erfgoed van luidklokken, die we op een vernieuwende manier onder de aandacht brengen.

Bells Lab wil uitgroeien tot dé referentie voor hedendaagse, innovatieve projecten met klokkenmuziek.

Bells Lab is de doorstart van Compagnie Aardbei. Jan Verheyen stichtte deze vzw in 2005 om het project "Rocky het Klokkie" in onder te brengen. Deze theatervoorstelling heeft ondertussen een groot succes gekend en werd opgevoerd als verteltheater met torenbeiaard maar ook als muziektheater met mobiele beiaard en werd in educatieve programma's ingezet.

Snel volgden andere projecten waarbij het steeds de bedoeling was om de beiaard dichter bij de mensen te brengen en nieuwe doelgroepen aan te spreken.

Compagnie Aardbei heeft een hele reeks concerten ontwikkeld waarbij de beiaard met andere instrumenten gecombineerd werd, zoals "Bellcanto" (sopraan), "Drum and Bells" (e-drums), "Bells Ball" (folkgroep Naragonia), "Guitarillon" (gitaar)... Daarnaast creëerden we crossovers met dans zoals "Symbiose" en theater zoals "De sprekende klok" en "Rocky het Klokkie" of we organiseerden zelf grotere events zoals "Carillon Jam" (dj en dans) en de première van "Klankspiegelingen" (orkest, koor, orgel, dans, vertelling, beeld). Tot slot werkten we ook mee aan diverse events of festivals zoals "Theater op de Markt" in Hasselt of "10 jaar 't Schaliken".

Na 15 jaar is Compagnie Aardbei klaar om door te groeien onder de nieuwe naam Bells Lab.

Jan Verheyen is de bezieler van Bells Lab. Hij is gepassioneerd door bellen, klokken en beiaard en wil die passie graag delen.

 

Sinds 2008 is hij stadsbeiaardier van Hasselt en sinds 2015 ook van Neerpelt. Jan heeft ervoor geijverd om daar een beiaard te installeren. Hij is ook een veel gevraagd concertant in binnen- en buitenland en geeft les in beiaard, o.a. aan de academies van Mol en Noord-Limburg.

Jan heeft zijn muzikale studies gedaan aan de Mechelse Beiaardschool, het Nederlands carillon Instituut in Dordrecht en behaalde vorig jaar een master in de muziek aan Luca Arts in Leuven. Daarnaast heeft hij ook een master in taal en letterkunde (Germaanse Talen).