MUZIKAAL HOORSPEL OP HOOGTE
De sprekende klok is een knotsgek verhaal dat vanuit de beiaardtoren tot leven wordt geroepen door een verteller en een koppel acteurs. Het verhaal wordt doorspekt met zang en beiaardmuziek.
​
Een luidklok komt tot leven en spreekt de omstaanders rechtstreeks aan. De klok is immers de hoofdrolspeler van een oude legende die vertelt dat de klok ooit vanzelf is gaan luiden toen een pastoor met een bloedende hostie in het klooster aankwam. Maar is het wel echt bloed? De hostie wordt aan een grondig onderzoek onderworpen; er worden experts bij gehaald, de ene al wat dubieuzer dan de andere.
​
Dit hoorspel op hoogte is een surrealistische belevenis voor het publiek, dat nietsvermoedend in het verhaal valt en er zich doelbewust ergens voor neerzet. Het muzikale verhaal dwarrelt over de daken van de stad heen en komt zo de huiskamers binnen en daalt neer over de terrassen…
ENKEL TORENBEIAARD
NIET MET BEIAARD op WIELEN
"De sprekende klok" is een echt luisterverhaal. Visueel is er niets te beleven. Daarom spelen we het ook alleen maar met torenbeiaard en dan ook nog vanuit de hoogte. De acteurs gaan mee de toren. Het verhaal wordt dus verteld en gespeeld vanuit de toren.
​
Op de grond wordt een gezellige luisterplaats gecreëerd voor het publiek, waar het rustig en stil is zodat de mensen het verhaal goed kunnen volgen.
DE MIRAKELKLOK
HASSELTSE KLOK VAN 700 JAAR
Inspiratie voor dit verhaal hebben we uit de legende van de bloedende hostie van de abdij van Herkenrode gehaald. Daarin wordt verteld dat een klok van de -inmiddels verdwenen- abdijkerk helemaal vanzelf begon te luiden toen een pastoor met een miraculeus bloedende hostie de abdij binnenkwam.
​
Deze klok hangt tegenwoordig in de beiaardtoren van de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt en dus droegen wij in 2017 ons steentje bij voor de festiviteiten rond deze verjaardag met dit hoorspel.
​
We speelden het hoorspel met Hasseltse mensen: Leendert De Vis, bekend uit de musical-wereld (o.a. Scrooge) en Kim Versteynen, in de jazz-scene bekend als zangeres.
​
Met kleine aanpassingen kan het hoorspel overal gespeeld worden.